Till innehåll på sidan

Innovation i företagssektorn 2020-2022

Undersökningen belyser innovationsaktiviteten i svenska företag med 10 anställda eller fler. Den genomförs vartannat år och baseras på en EU-gemensam enkät (Community innovation survey – CIS).

Statistikens huvudsakliga användare är departement – främst Utbildnings-, Närings- och Finansdepartementet såväl som myndigheter och intresseorganisationer. Statistiken används även av enskilda forskare och av internationella organisationer såsom EU och OECD.

Instruktioner

Frågorna i enkäten avser perioden 2020-2022, om inget annat specificeras.

Lämnade uppgifter ska endast avse den företagsenhet vars namn och organisationsnummer står i brevet. Företag med verksamhet i flera länder ska enbart svara för den svenska delen av verksamheten.

Undersökningen är belagd med svarsplikt. Det innebär att alla företag har en skyldighet att besvara webblanketten, även om företaget inte bedrivit innovationsaktiviteter under referensperioden.

Tidsplan

Sista svarsdatum är 30 mars 2023.

Vanliga frågor

Vilka ingår i undersökningen?

Samtliga företag med 200 eller fler anställda, industriforskningsinstitut samt företag i bransch 72 (Vetenskaplig forskning och utveckling) totalundersöks. Övriga företag med 10-199 anställda dras som ett stratifierat obundet slumpmässigt urval (OSU).

Har vi möjlighet att få anstånd?

Om ni inte hinner skicka in blanketten till sista svarsdatum kontakta oss via e-post eller på 010-479 60 65. Tänk på att ange företagets organisationsnummer.

innovationsstatistik@scb.se

Går det att svara via pappersblankett?

Nej, det går dock att ladda ner en pdf version av blanketten för att få en överblick av alla frågor.

Visningsexemplar (pdf)

Finns enkäten på engelska?

Ja, det finns en engelsk blankett. Sidan är anpassad även för engelsktalande, se första sidan.

Kan någon annan se företagets svar?

Samtliga uppgifter som lämnas i undersökningen är skyddade enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Vid publicering kommer inga enskilda företags uppgifter att kunna identifieras.

I webblanketten är all dataöverföring mellan uppgiftslämnaren och SCB krypterad med vedertagen teknik och metodik (SSL-teknik), vilket säkerställer att materialet hanteras säkert.

Jag har inte kvar mina inloggningsuppgifter, hur får jag nya?

Kontakta oss via e-post eller på 010-479 60 65 och ange verksamhetens namn och organisationsnummer, så får du uppgifterna igen.

innovationsstatistik@scb.se

Kan jag få betalt för att lämna uppgifter om mitt företag?

Nej. Uppgiftslämnandet är en lagstadgad skyldighet för företag och organisationer, därför utbetalas ingen ersättning. Varken SCB eller någon annan myndighet har beviljats medel att ersätta företagen för inlämnandet av uppgifter till den officiella statistiken.

Är undersökningen obligatorisk?

Ja, undersökningen ingår i Sveriges officiella statistik och har därmed uppgiftslämnarskyldighet enligt lagen (2001:99) om den officiella statistiken. Undantag från uppgiftsskyldighet råder gällande frågor om FoU inom energiområdet. Frågorna ställs i samarbete med Energimyndigheten med syftet att öka kunskapen om FoU inom energiområdet och följa den gröna omställningen. Avsnittet är märkt med ”frivillig uppgift”.

Ta del av den färdiga statistiken

Resultatet av undersökningen publiceras nionde november.

Till resultatet av undersökningen

Juridisk information

Uppgiftsskyldighet föreligger enligt lagen (2001:99) om den officiella statistiken. Statistiken regleras även av förordningen (2001:100) om den officiella statistiken och SCB:s föreskrifter (SCB-FS 2023:02).

Uppgifterna som lämnas till SCB är sekretesskyddade enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Vid publicering kommer inga enskilda arbetsställen att kunna identifieras. Samråd har skett med Näringslivets Regelnämnd (NNR).

See also

This page is available in English. Click on “In English” above.

Kontakta oss

Telefon
010-479 60 65
Öppettider:
Vardagar: 9.00–16.00
Lunchstängt: 12.00–13.00

Kortadress till denna sida: https://www.scb.se/innovation-foretag