Till innehåll på sidan

Pressmeddelande

Ny rapport visar grupperna där valdeltagande sjönk mest

Senast uppdaterad: 2023-05-31

Valdeltagandet sjönk i flera olika befolkningsgrupper i det senaste riksdagsvalet, visar SCB:s stora valdeltagarundersökning. Störst var minskningen i grupper där deltagandet redan var förhållandevis lågt.

Rapporten ”Deltagandet i de allmänna valen 2022” innehåller statistik och analyser av valdeltagandet i olika grupper av den röstberättigade befolkningen med jämförelser över tid. Där finns bland annat avsnitt om integration, utlandssvenskar, förstagångsväljare, funktionsnedsättningar, geografi, sociala nätverk och resurser.

– Valdeltagandet varierar tydligt beroende på vilket perspektiv som studeras, säger Mikaela Järnbert, analytiker på SCB.

Hon fortsätter:

– Utifrån ett generationsperspektiv på födelseland ser vi att valdeltagandet är högst bland inrikes födda med två inrikes födda föräldrar. Det finns skillnader i valdeltagande mellan inrikes och utrikes födda oavsett ålder. Störst är skillnaden bland personer mellan 20 och 30 år gamla.

Sjönk i alla utbildningsgrupper

Valdeltagandet varierar även tydligt när statistik tas fram utifrån befolkningens utbildningsnivå. I riksdagsvalet 2022 var det 93 procent bland dem med eftergymnasial utbildning, 85 procent bland dem med gymnasial och 74 procent bland dem med förgymnasial utbildning.

– Valdeltagandet sjönk i samtliga utbildningsgrupper jämfört med riksdagsvalet 2018. Mest bland personer med högst förgymnasial utbildning.

Variation utifrån inkomst

Benägenheten att rösta varierar även med inkomstnivå. Ju högre inkomst desto större är benägenheten att rösta. Men valdeltagandet minskade i alla inkomstgrupper.

– Det minskar framför allt i gruppen med de lägsta inkomsterna, säger Mikaela Järnbert.

Läs mer i statistiknyheten samt i rapporten:

Analys av valdeltagande vid de allmänna valen 2022

Deltagande i de allmänna valen 2022 (pdf)

I december förra året fick SCB i uppdrag av regeringen att göra en studie om valdeltagandet i de allmänna valen 2022 utifrån ett integrations- och segregationsperspektiv. Rapporten publiceras på scb.se måndagen den 5 juni och innehåller bland annat fler och djupare analyser av valdeltagandet bland utrikes födda.

Fakta: Om undersökningen

Valdeltagandeundersökningen för 2022 har genomförts som en totalundersökning. Det innebär att samtliga röstberättigade vid 2022 års val till riksdag, region- respektive kommunfullmäktige ingår i undersökningen. Totalt rör det sig om över åtta miljoner individer.

Länkar

Analys av valdeltagande vid de allmänna valen 2022

Deltagande i de allmänna valen 2022 (pdf)

Fler män än kvinnor bland de valda på alla politiska nivåer

Avhoppen från kommunfullmäktige minskar

Valdeltagandet sjönk i 288 kommuner

Analysera riksdagsvalet med SCB:s nya verktyg

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB