Till innehåll på sidan

Konsumtion

Artiklar om Konsumtion

Ägg sticker ut i prisökning på påskmat

Traditionell påskmat som ägg har stigit rejält i pris under det senaste året. Förr om åren brukade äggpriset sänkas inför påsk, men den trenden bröts i fjol.

Övrigt Etiketter: Konsumtion Livsmedel Hushåll och ekonomi

Svenska utsläpp minskade med ett ton per person under pandemin

Utsläppen av växthusgaser från svensk konsumtion minskade med drygt ett ton per person under pandemiåret 2020, visar ny statistik från SCB. Minskningen från hushållens konsumtion berodde till störst del på färre transporter.

Övrigt Etiketter: Konsumtion Miljö Utsläpp

Konsumtionen ger mindre utsläpp nu än tidigare

När vi räknar på de utsläpp av växthusgaser som genereras av vår konsumtion, både i Sverige och utomlands, kan man se att utsläppen minskat över tid. Utsläppen från hushållens konsumtion kommer främst från transporter, livsmedel och boende.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Konsumtion Miljö Agenda 2030

Stark återhämtning för restauranger 2021

I takt med det förändrade pandemiläget har restaurangbranschen återhämtat sig rejält. I slutet av året var uppgången störst för hotellrestaurangerna.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Konsumtion Turism

Var tredje person läser aldrig böcker på fritiden

En del läser varje vecka, andra läser aldrig. Vår statistik visar att såväl bokförsäljningen som vuxnas läsande stadigt går nedåt i Sverige. (Artikel publicerad i november 2021)

Övrigt Etiketter: Fritid Konsumtion Kultur och fritid

Allt fler köper kräftor

I Sverige har vi ätit kräftor sedan medeltiden och vårt sug efter de rödkokta delikatesserna tycks öka för varje år. Mellan åren 2000 och 2019 ökade försäljningen av skaldjur med hela 456 procent.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Försäljning Konsumtion

Vinnare och förlorare när sällanköpshandeln förändrades under pandemin

Omsättningen inom sällanköpshandeln ökade under 2020. Men skillnaderna inom både branschen och landet är stora, visar en ny kartläggning från SCB. Skohandeln backade med drygt 26 procent jämfört med 2019 samtidigt som handeln via internet och postorder ökade med nästan 22 procent.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Elektronisk handel Försäljning Handel Handelsområde Konsumtion Corona

Julhandeln avgörande för leksakshandlare och guldsmedsbutiker

Julen betyder mycket för detaljhandeln. I några branscher står decemberförsäljningen för en avgörande del av årsomsättningen. Leksakshandlare och guldsmedsbutiker hör till de som påverkas mest av julhandeln.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Handel Konsumtion

Hushållens godisinköp ökar

Livsmedelshandeln har ökat försäljningsvolymerna i förhållandevis jämn takt under 2000-talet. Den största livsmedelsutgiften är kött och det är också ett av de livsmedel som har ökat mest sett till försäljningsvolym under åren 2000–2016. Allra mest har dock försäljningen av sötsaker ökat.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekologi Konsumtion Livsmedel

Svensk bryggeriboom förändrar branschen

År 2010 fanns det 42 bryggerier i Sverige. Sju år senare hade siffran ökat till 392 stycken. Det gör bryggeribranschen till den snabbast växande branschen i Sverige sett till antal företag. Det är de små bryggerierna som står för tillväxten.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Företag Konsumtion Livsmedel Näringsliv