Hur vi beräknar andelar i HUT
Det vanligaste sättet är att till exempel summera livsmedelskonsumtionen och summera de totala utgifterna och sedan räkna en andel på dessa summor. Denna typ av beräkning används i HUT2021.
I tidigare undersökningar har andelen beräknats på annat sätt. Andelarna har beräknats genom att man för till exempel livsmedel beräknar andelen livsmedelskonsumtion för varje hushåll och sedan presenterar en andel som är medelvärdet av dessa andelar, det innebär att hushållen bildar basen vid andelsberäkningen, det vill säga det vi visar är hur stor andel av sina totala utgifter lägger hushållen ner i snitt på livsmedelskonsumtion.
Nedan följer ett exempel på dessa två sätt att beräkna andelar:
Livsmedel- utgift |
Total utgift | Hushållets andel för livsmedel |
|
Hushåll 1 | 40 000 | 350 000 | 0,1143 |
Hushåll 2 | 40 000 | 350 000 | 0,1143 |
Hushåll 3 | 40 000 | 350 000 | 0,1143 |
Hushåll 4 | 40 000 | 350 000 | 0,1143 |
Hushåll 5 | 40 000 | 350 000 | 0,1143 |
Hushåll 6 | 40 000 | 350 000 | 0,1143 |
Hushåll 7 | 40 000 | 350 000 | 0,1143 |
Hushåll 8 | 40 000 | 350 000 | 0,1143 |
Hushåll 9 | 40 000 | 350 000 | 0,1143 |
Hushåll 10 | 40 000 | 1 350 000 | 0,0296 |
Summa | 400 000 | 4 500 000 |
Redovisning i HUT 2021: 0,0889 (400 000/4 500 000).
Tidigare redovisning i HUT: 0,1058 (genomsnitt av hushållens andelar).