Konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar, 2024
Fortsatt fler kvinnor än män påbörjar konst- och kulturutbildningar
Statistiknyhet från SCB 2025-05-22 8.00
Antalet antagna som påbörjade studier inom konst- och kulturutbildningar 2024 var oförändrat jämfört med året innan. Även antalet som slutförde sin utbildning och slutförandegraden var på samma nivå som 2023.
Under 2024 påbörjade 2 900 personer studier inom utbildningsformen konst- och kulturutbildningar, vilket i stort är samma som 2023. Bland dem som påbörjade en utbildning var könsfördelningen ojämn med 77 procent kvinnor och 23 procent män. Sedan 2015, då utbildningen startade, har ungefär tre fjärdedelar av de antagna varit kvinnor.
Konst- och kulturutbildningarna är indelade i tre olika kategorier efter det huvudsakliga syftet med utbildningen:
- högskoleförberedande utbildningar inom det konstnärliga området
- yrkesinriktade utbildningar inom det konstnärliga eller kulturella området
- utbildningar inom kulturarvsområde.
Kvinnor är överrepresenterade inom samtliga utbildningstyper men könsfördelningen är mest ojämn för de utbildningar som bedrivs inom kulturarvsområdet, där 85 procent är kvinnor.
Fortsatt hög slutförandegrad
Den totala slutförandegraden påverkas av hur de studerande fördelar sig mellan de olika utbildningslängderna. Korta utbildningar har högre slutförandegrad än fleråriga utbildningar.
Kvinnor har högre slutförandegrad än män, 83 respektive 74 procent. För kvinnorna innebar det en något högre slutförandegrad jämfört med föregående år och för männen en minskning.
- På de korta utbildningarna har det över tid varit en mycket hög andel kvinnor. Eftersom slutförandegraden generellt sett minskar med utbildningens längd och är som högst för korta utbildningar kan detta delvis förklara den stora skillnaden i total slutförandegrad mellan kvinnor och män säger Anna Gärdqvist på SCB
År 2015 var slutförandegraden hög, vilket kan förklaras av att endast ett mindre antal korta utbildningar pågick under årets andra hälft, där samtliga studerande slutförde sina utbildningar.
Definitioner och förklaringar
Officiell statistik om konst- och kulturutbildning och vissa andra utbildningar
Konst- och kulturutbildningar är en egen utbildningsform med ett eget upplägg och regelverk. Utbildningarna är eftergymnasiala och indelade i tre typer med olika syften. Högskoleförberedande utbildningar syftar till att förbereda de studerande för högskoleutbildningar som kan leda till konstnärliga examina. Yrkesinriktade utbildningar ska utveckla yrkeskunnandet inom det konstnärliga och kulturella området. Utbildningar inom kulturarvsområdet syftar till att bevara och utveckla kulturarvet. De första konst- och kulturutbildningarna startade under andra halvåret 2015 men bedrevs tidigare som så kallade kompletterande utbildningar.
SCB har sedan 2018 ansvar för officiell statistik om konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar (utbildningar med endast tillsyn).
Statistiken om studerande och studerande som slutför utbildning bygger på uppgifter från Myndigheten för yrkeshögskolan, som i sin tur fått uppgifterna från utbildningsanordnarna. En person räknas för varje utbildningsomgång och kan därför ingå i statistiken två eller flera gånger för samma år. Antalet antagna som påbörjat studier, studerande och studerande som slutfört utbildningar är därmed inte lika med antalet personer.
Korta utbildningar omfattar vanligen mindre än 20 veckors heltidsstudier.
Antagna som påbörjat studier
Antagna som påbörjat studier avser alla som är studerande eller har varit studerande på en utbildningsomgång, inklusive de som har tillkommit under utbildningens gång och de som hoppat av utbildningen.
Slutförandegrad
Slutförandegrad används här för att benämna andelen studerande som slutfört sin utbildning. Avser andel studerande som slutfört utbildningen i procent av alla som bedrivit studier på de utbildningsomgångar som avslutats under ett år.
Nästa publiceringstillfälle
Statistik om studerande och studerande som slutför utbildning 2025 publiceras i maj 2026.
Statistikdatabasen
Ytterligare information finns i Statistikdatabasen
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.