Till innehåll på sidan

Yrke

Artiklar om Yrke

Manliga chefer i majoritet i 9,5 av 10 kommuner

I 275 kommuner arbetar fler män än kvinnor i chefsposition, visar ny statistik från SCB. Störst övervikt män är det i Markaryd, störst andel kvinnor i Sorsele.

Övrigt Etiketter: Arbete Jämställdhet Yrke

Tusentals bagare bakar miljontals semlor

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg. Kalla det vad du vill – alldeles oavsett äter vi flera miljoner varje år.

Övrigt Etiketter: Livsmedel Yrke

Riksdagsmäns arbetslivserfarenhet

I Sveriges riksdag sitter 349 folkvalda ledamöter som bland annat skapar ramverk och regler som påverkar Sveriges befolkning och samhällsstruktur. SCB har tittat på vilken typ av arbetslivserfarenhet våra folkvalda har med sig in i riksdagsarbetet.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Yrke

50-plussaren Anders kör mest nercabbat i sommar

Ser du en nercabbad bil i sommar är chansen stor att den körs av en 50-årskrisande man bosatt i södra Sverige. Mest troligt heter han också Anders och är säljare. Det visar SCB:s statistik.

Övrigt Etiketter: Befolkning Yrke Transport och kommunikationer

Kärlek på lasarett = sant

Längtar du efter någon att fira alla hjärtans dag med? Är du kanske hemligt förälskad i en kollega? I så fall har du störst chans att lyckas om du jobbar som läkare, i restaurangbranschen eller vid produktionsbandet på en bilfabrik. Men det finns också andra yrken där kärleken spirar lite extra. Vi vet vilka.

Övrigt Etiketter: Befolkning Yrke

Soloföretagen i kulturbranschen hamnar utanför

En bransch som särskilt tappar fart under coronakrisen är kulturbranschen, där många driver egna företag. I Stockholms län var nästan 14 000 personer soloföretagare i kulturbranschen, enligt den senaste statistiken.

Övrigt Etiketter: Arbetsmarknad Yrke Corona

Cykel eller buss – så långt har Sveriges vårdanställda till jobbet

Kan Sveriges alla vårdanställda ta sig till jobbet utan att åka kollektivt? Rimligtvis inte om cykeln är alternativet. SCB har tagit fram statistik om hur långa cykelavstånd det rör sig om – och för en fjärdedel blir det över en timmes restid enkel väg.

Övrigt Etiketter: Yrke Transport och kommunikationer Corona

Kockar och it-specialister är de vanligaste arbetskraftsinvandrarna

Arbetskraftsinvandringen till Sverige av medborgare i länder utanför Norden och EU var i fjol drygt fem gånger större än tio år tidigare. Kina och Indien är de vanligaste ursprungsländerna – men yrkena skiljer sig åt. Indiska arbetskraftsinvandrare jobbar ofta inom it medan kock är det vanligaste yrket bland de från Kina.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad In- och utvandring Yrke

Specialistläkare vinnare när värnskatten slopas

Fyra av fem specialistläkare blir vinnare nu när värnskatten tas bort. Men 16 procent av dem driver företag vid sidan av och har redan kunnat minska effekten av den.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Skatt Yrke Företagande Privatekonomi

Vanligare med OB-tider bland kvinnor än män

Det är vanligare för kvinnor än män att jobba obekväma arbetstider. Skillnaderna mellan könen minskar dock sedan 2012, visar en rapport från statistikmyndigheten SCB.

Övrigt Etiketter: Arbetsmarknad Jämställdhet Yrke

Allt färre jobbar inom stålindustrin

På knappt tio år har antalet förvärvsarbetande inom stålindustrin minskat med över 18 procent. Om trenden fortsätter kommer det att drabba kommuner som Oxelösund, där cirka 90 procent av alla förvärvsarbetande i industrin jobbar inom stålindustrin.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Handel Yrke Regionalt

Jobb väntar för dig som valt yrkesprogram

Cirka 80 procent av unga med examen från ett yrkesprogram hade arbete tre år senare. Men alla arbetar inte med det de utbildat sig till.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Gymnasieskola Utbildning Yrke

Stor andel utrikes födda bland personer med enkla jobb

Drygt 5 procent av de sysselsatta har arbeten utan krav på särskild yrkesutbildning, så kallade enkla jobb. Nivån har varit densamma i över 30 år. Men gruppens sammansättning har förändrats – andelen kvinnor har minskat medan andelen som är födda utomlands har ökat.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetslöshet Arbetsmarknad Yrke Integration och segregation

Sju av tio nöjda med jobbet

Sju av tio som jobbar är nöjda med sitt arbete. Barnmorskor och civilingenjörer har högst andel nöjda personer.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Befolkning Hälsa och ohälsa Yrke

Högst andel jobbar heltid inom byggbranschen

Drygt tre av fyra sysselsatta arbetar heltid. Det är stora skillnader mellan olika branscher, och även mellan kvinnor och män inom samma bransch. Totalt sett finns högst andel som arbetar heltid inom byggbranschen och lägst andel inom hotell och restaurang.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Kvinnor och män Yrke

40 000 lärare arbetar inte med undervisning

Lärarbristen fortsätter att vara ett stort problem för skolan. År 2013 arbetade nästan 40 000 lärarutbildade i andra yrken utanför skolan. Det motsvarar knappt en av sex lärarutbildade som ur skolans perspektiv kan betraktas som en outnyttjad resurs.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Skola Utbildning Yrke