Jämställdhetsstatistik, kvartal 2 2025
Från klassrum till karriär – kvinnor och män fast i gamla mönster
Statistiknyhet från SCB 2025-06-18 8.00
Unga kvinnor och män gör i stor utsträckning olika utbildningsval redan på gymnasiet. Skillnaderna syns även i arbetslivet, där många yrken är starkt könssegregerade. Endast en mindre andel befinner sig i utbildningar eller yrken med jämn könsfördelning.
Idag publiceras jämställdhetsstatistik som bland annat belyser könsfördelningen i gymnasieprogrammen, de 30 vanligaste yrkena och inom företagande.
– Statistiken visar på ett samhälle där kvinnor och män i stor utsträckning utbildar sig och arbetar inom olika sektorer, säger Anneli Åkerman, utredare inom jämställdhetsstatistik på SCB.
Av de elever som avslutade sina gymnasiestudier år 2024 syntes tydliga skillnader mellan könen i deras val av utbildning. Program inom hantverk, vård och omsorg samt humanistiska program hade över 80 procent tjejer och mindre än 20 procent killar. Program inom VVS och fastighet, el och energi samt industritekniska program hade mer än 90 procent killar och mindre än 10 procent tjejer. Det betyder att det är vanligare med killar på de mest kvinnodominerade programmen än det är med tjejer på de mest mansdominerade programmen. Samtidigt fanns det program som uppvisade en mer jämn könsfördelning. ekonomi-, restaurang och livsmedel- samt naturvetenskapsprogram tillhör de utbildningar där fördelningen mellan könen var jämn.
Källa: Skolverket, Indikator 3.11 i uppföljningen av Jämställd utbildning.
Av de elever som lämnade gymnasiet 2024 hade 39 procent av tjejerna och 34 procent av killarna gått ett program med jämn könsfördelning.
Kvinnor och män arbetar i olika yrken
De 30 vanligaste yrkena uppvisar liknande mönster som gymnasieskolan. 96 procent av förskolelärarna är kvinnor och endast 4 procent är män. Bland barnskötare var siffrorna 91 respektive 9 procent, och undersköterskor inom vård och specialavdelningar var 89 procent kvinnor och 11 procent män.
Bland träarbetare och snickare var endast 2 procent kvinnor och bland installations- och servicetekniker och motorfordonsmekaniker var 3 procent kvinnor och 97 procent män.
Källa: Yrkesregistret, Indikator 2.16 i uppföljningen av Ekonomisk jämställdhet.
Av de vanligaste yrkena i Sverige var det endast fyra med jämn könsfördelning: kundtjänstpersonal, restaurang- och köksbiträden, lednings- och organisationsutvecklare samt kockar och kallskänkor.
Det var vanligast för både kvinnor och män att arbeta inom yrken där det egna könet var dominerande. Två tredjedelar av kvinnorna arbetade inom kvinnodominerade yrken och två tredjedelar av männen arbetade inom mansdominerade yrken.
– Endast 20 procent av kvinnorna och 17 procent av männen har ett yrke med jämn könsfördelning, säger Anneli Åkerman.
Kvinnor och män driver företag i olika branscher
När det gäller företagande finns också skillnader mellan könen. Tre av tio företagare är kvinnor, sju av tio är män. Kvinnor och män driver även företag inom olika branscher. Den vanligaste näringsgrenen för kvinnor att driva företag var år 2023 inom företagstjänster. Trots det var branschen mansdominerad med 31 procent kvinnor och 69 procent män. Den vanligaste branschen för män att ha företag inom var Byggindustri. Där var endast 5 procent av företagarna kvinnor och 95 procent var män.
Källa: Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS), indikator 2.34 i uppföljningen av Ekonomisk jämställdhet.
Definitioner och förklaringar
Om statistiken:
Hantverksprogrammet innefattar utbildningar inom frisör, makeupstylist, textil design, florist samt finsnickeri. Hösten 2025 upphör hantverksprogrammet och i samband med detta inrättas ett eget program som heter frisör- och stylistprogrammet.
Informationen om hur stor andel kvinnor och män som gått på ett program med jämn könsfördelning och haft ett yrke med jämn könsfördelning är hämtad från indikator 3.7 Avgångna elever från gymnasieskolan efter könsfördelningen i gymnasieprogrammen samt indikator 2.17 Grad av könsdominans på arbetsmarknaden.
SCB publicerar kvartalsvis indikatorer för att långsiktigt följa upp de jämställdhetspolitiska delmålen. Just denna statistiknyhet lyfter ett litet urval av indikatorer och resterande kan hittas som databastabeller i statistikdatabasen.
Jämställdhetsstatistiken har inte någon egen datainsamling utan sammanställer statistik från ett stort antal undersökningar. Det rör sig både om statistik som tidigare publicerats inom ramarna för andra undersökningar och om specialbearbetningar specifika för jämställdhetsstatistiken.
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.