Sveriges varuexport stiger för fjärde året i rad
Företag i Sverige exporterade varor för 1 304,8 miljarder kronor under år 2017. Det är en ökning med 9 procent jämfört med året innan.
Statistiken visar Sveriges utrikeshandel med varor fördelat efter länder och olika typer av varuindelningar. Kombinerade nomenklaturen (KN) ger mest detaljerad nivå med cirka 9 400 varugrupper. SITC och SPIN är mer översiktliga varuindelningar.
Med anledning av Storbritanniens utträde ur EU har den tidigare gruppen EU28 i de landfördelade tabellerna för utrikeshandel med varor ersatts med gruppen EU27_2020. Förändringen gäller landfördelade tabeller som redovisas med data fr.o.m. januari 2020. Att brytpunkten blev januari 2020 och inte februari, som var den egentliga utträdesmånaden, beror på att värdena i tabellerna baseras på ackumulerade perioder som börjar från januari. I den tabell som månadsvis redovisar data för utrikeshandel med varors handelsnetto ser man däremot tidsseriebrottet vid rätt tidpunkt, dvs. i februari 2020. I denna tabell ingår Storbritannien fr.o.m. februari 2020 i gruppen Övriga länder.
Förändringarna ovan slog igenom i berörda tabeller i samband med publiceringen den 26 mars.
Handelsnetto
1,4
miljarder kronor
Referenstid: november 2020
Import av varor
126,6
miljarder kronor
Referenstid: november 2020
-1,8 %
jämfört med samma period föregående år
Export av varor
128,0
miljarder kronor
Referenstid: november 2020
-2,7 %
jämfört med samma period föregående år
2020-12-29
Varuexporten uppgick under november 2020 till 128,0 miljarder kronor och varuimporten till 126,6 miljarder. Det ger ett handelsnetto på 1,4 miljarder kronor.
Alla statistiknyheter för denna statistikVår statistik dokumenteras i tre olika former för att beskriva olika aspekter av statistiken: kvalitet, framställning och detaljerat innehåll.
Dokumentationen som beskriver statistikens kvalitet är viktig för att den publicerade statistiken ska kunna tolkas och användas på rätt sätt. Statistikens kvalitet redovisas från och med 2017 i Kvalitetsdeklaration. Den beskriver kvaliteten utifrån ett kvalitetsbegrepp som gäller från och med 2017, och skiljer sig därför delvis från Beskrivning av statistiken som gäller för tidigare årgångar.
Som komplement till kvalitetsdeklarationen finns från och med 2018 dokumentationsformen Statistikens framställning. Även den här dokumentationen har anpassats till det nya kvalitetsbegreppet. För tidigare årgångar presenteras motsvarande information i en dokumentation som kallas för SCBDOK.
Den tredje dokumentationsformen, som har rubriken Statistikens detaljerade innehåll, är mer omfattande i sina beskrivningar av till exempel variabler. Den syftar till att möjliggöra jämförelser mellan definitioner och att vara ett underlag för specialbearbetningar där vår statistik ingår.
Statistikservice
SCB, Enheten för utrikeshandel och betalningsbalans
Kortadress till denna sida: http://www.scb.se/ha0201