Till innehåll på sidan

Ekonomi

Artiklar om Ekonomi

Företagens elpris når ny rekordnivå

Det är inte bara hushållen som påverkas av höga elpriser. För många svenska företag är el en stor kostnad i produktionen. Ny statistik visar att det pris som företagen betalar för elen steg kraftigt i augusti.

Övrigt Etiketter: Ekonomi El

Matpriser stiger lika kraftigt som på 80-talet

Matpriserna stiger i rask takt och än syns inget slut på uppgången. Det var flera årtionden sedan livsmedelspriserna ökade lika kraftigt som nu, visar en genomgång av SCB:s prisstatistik.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Priser Privatekonomi

Livsmedelspriserna fortsätter att stiga

Inflationstakten ökar igen, visar SCB:s Konsumentprisindex med fast ränta (KPIF). Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg i augusti för nionde månaden i följd.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Priser Konsumentprisindex

Svenska utsläpp nästan oförändrade

Utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin var nästan oförändrade under årets första kvartal jämfört med motsvarande period i fjol, visar preliminär statistik från SCB.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Miljö Utsläpp

Sommarläsning – fem tips från SCB

Sugen på sommarläsning? Här tipsar vi om fem texter vi skrivit under året.

Övrigt Etiketter: Demokrati Ekonomi Konsumentprisindex

Inflationen fortsatte uppåt i juni

Högre priser på mat, el och drivmedel gör att inflationen fortsätter uppåt. I juni steg inflationstakten enligt konsumentprisindex med fast ränta till 8,5 procent. Det är en uppgång från maj då inflationstakten var 7,2 procent.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Hushåll och ekonomi

Var tid har sin inflation

Priserna stiger och det syns tydligt i vårens inflationssiffror. I maj nådde SCB:s konsumentprisindex med fast ränta 7,2 procent. En hög nivå tänker en del. Andra minns inflationssiffror på 13 procent. Hur har egentligen inflationen varierat de senaste decennierna?

Övrigt Etiketter: Ekonomi Hushåll Inflation

Svenskarnas kapitalinkomster ojämnt fördelade

I Sverige hade drygt sex av tio personer inkomst av kapital år 2020, vanligast var intäkter från ränta, aktieutdelning och liknande. Störst andel av den vuxna befolkningen med kapitalinkomster, 82 procent, återfanns i Lomma och Danderyd. Men dessa inkomster fördelas mycket ojämnt i landet. År 2020 hade tiondelen med de största kapitalinkomsterna 95 procent av totalsumman.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Inkomst Hushåll och ekonomi

Sverige sticker ut i nordisk coronarapport

Sveriges befolkning testades minst men hade överlägset flest bekräftade fall av covid-19 i Norden under pandemins två första år. Det visar en ny rapport där SCB tillsammans med övriga nordiska statistikmyndigheter analyserat pandemins socioekonomiska effekter. (Rättad*)

Övrigt Etiketter: Befolkning Ekonomi Corona

Flygresor billigare än 2010 – tåg och bilhyra dyrare

Sommarsemestrarna närmar sig och priserna på resor och hotell stiger, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Över längre tid syns stora skillnader mellan olika resformer. Jämfört med 2010 har medelpriset på hyrbilar stigit med 39 procent samtidigt som utrikesflyg blivit 17,5 procent billigare.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Priser Konsumentprisindex

Här hittar du statistiken om just din stadsdel

Var inom Sveriges alla kommuner finns det flest personbilar? Störst andel kvinnor respektive män? Var har invånarna lägst inkomster? Svaren på allt det och mycket mer ligger öppet i SCB:s statistik om regionala statistikområden.

Övrigt Etiketter: Befolkning Ekonomi

Svenska utsläpp ökade förra året

Utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin ökade under 2021 i jämförelse med 2020, visar preliminär statistik från SCB.

Övrigt Etiketter: BNP Ekonomi Utsläpp

Prisstegringen på kaffe stannar av

Efter att ha gått upp rejält under årets tre första månader stod priset på kaffe i Sverige nästan stilla i april. Men det har aldrig varit högre, visar SCB:s Konsumentprisindex.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Inflation Konsumentprisindex

Tjänsteresorna störtdök under pandemin

Pandemin har bland mycket annat påverkat hur vi reser i tjänsten. Det syns i utbetalningarna av traktamenten, som störtdök under 2020 och sedan fortsatte nedåt i fjol.

Övrigt Etiketter: Arbete Ekonomi Corona

Dyrare lax på årets påskbord

På påskbordet finns ofta traditionella inslag som ägg, sill, lax och godis. Den rökta och gravade laxen har blivit drygt åtta procent dyrare sedan förra påsken, medan priserna på ägg och godis är nästan oförändrade. Det visar vårt Konsumentprisindex.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Konsumentprisindex Privatekonomi

Krympflationen ger dig mindre innehåll för pengarna

Många tycker att de får mindre för pengarna nuförtiden. Och det är precis det som händer när livsmedelsförpackningarna krymper utan att priserna sjunker. Fenomenet kallas krympflation.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Konsumentprisindex Privatekonomi

Så stor var handeln med Ukraina och Ryssland i fjol

Före Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige båda länderna som handelspartners. I fjol köpte Sverige bland annat trävaror av Ukraina, och olja och uran av Ryssland. Vi exporterade verkstadsmaskiner, bilar och telekomutrustning till de två länderna.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Handel Import och export

Stark återhämtning för restauranger 2021

I takt med det förändrade pandemiläget har restaurangbranschen återhämtat sig rejält. I slutet av året var uppgången störst för hotellrestaurangerna.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Konsumtion Turism

Ring ut året med tio tips från SCB

Det är dags att ringa ut 2021 – och det gör vi med lite statistik. Under året som gått har SCB utöver rena statistiknyheter publicerat drygt 130 pressmeddelanden, nyheter och artiklar om utvald statistik. Här tipsar vi om några av dessa.

Övrigt Etiketter: Befolkning Ekonomi

Bostadsägare väljer oftare bundna bolån

Bolåneräntorna är på historiskt låga nivåer och allt fler hushåll väljer lån med längre bindningstider. Andelen bostadslån med rörlig ränta har sjunkit från 70 till 46 procent.

Övrigt Etiketter: Banker Boende Ekonomi Privatekonomi

Julmaten har blivit dyrare jämfört med andra varor

Priserna på julmat har stigit mer än den generella prisutvecklingen de senaste elva åren. Sill, färsk lax och potatis har ökat mest i SCB:s sammanställning. I andra änden: godis, choklad och brännvin.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Livsmedel Konsumentprisindex

Starkare vinterstart för näringar inom kultur, nöje och fritid

Evenemangsbiljetten utsågs nyligen till årets julklapp och näringarna inom kultur, nöje och fritid går allt bättre. I juli-september ökade deras totala omsättning med 28 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Kultur och fritid Corona

Vi spenderar alltmer på frukt – men köper ännu mer sötsaker

Vi lägger alltmer pengar på frukt i förhållande till sötsaker – men handlar vi faktiskt nyttigare? Justerat för prisökningar har försäljningen av sötsaker ökat tre gånger så mycket som fruktförsäljningen sedan år 2000.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Försäljning Handel Livsmedel

Försäljningen av alkohol ökade stort under 2020

Den totala försäljningen av livsmedel och drycker ökade med 20 miljarder kronor under pandemiåret 2020, visar ny statistik från SCB. Ökningen jämfört med föregående år är den högsta på 2000-talet – och allra mest ökade försäljningen av alkohol.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Försäljning

Antalet anställda har ökat i en tredjedel av kommunerna

Coronapandemins effekter på arbetsmarknaden spretar rejält runt om i Sverige, visar ny statistik om landets alla kommuner. I Strömstad sjönk antalet anställda med 8,4 procent första halvåret 2021 jämfört med motsvarande period i fjol. Samtidigt ökade antalet anställda med 2,9 procent i Lekeberg.

Övrigt Etiketter: Anställda Arbetsmarknad Ekonomi Corona

Ny statistik: Så många har jobbat hemifrån under pandemin

Nu tas det allmänna pandemirådet om att jobba hemifrån bort. En tredjedel av personerna i arbete i åldern 15–74 år arbetade hemifrån i augusti, visar ny statistik. När det var som vanligast rörde det sig om över 40 procent.

Övrigt Etiketter: Arbete Arbetsmiljö Ekonomi Corona

Bolåneräntor på lägsta nivån sedan 2005

Svenska hushåll har förhandlat ner räntenivåerna på sina bostadslån till historiskt låga nivåer, visar den senaste finansmarknadsstatistiken. Den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal för bostadslån var i augusti 1,32 procent.

Övrigt Etiketter: Bostäder Ekonomi

Sommarvändning för Sveriges hotell och restauranger

Sveriges hotell och restauranger ökade sin omsättning med 23 procent i somras jämfört med samma period förra året, visar ny statistik. I juli var omsättningen till och med högre än i juli 2019.

Övrigt Etiketter: Arbete Ekonomi Corona

Stort lyft för nöjes- och temaparkerna i sommar

Sveriges nöjes- och temaparker drabbades hårt när pandemin slog till 2020. Men i år ser det bättre ut. I juli var omsättningen 399 procent högre än i juli förra året.

Övrigt Etiketter: Arbete Ekonomi Corona

Ekonomisk ljusning för kultur, nöje och fritidsnäringar

Långsamt återhämtar sig näringarna inom kultur, nöje och fritid efter pandemiåret 2020. Under första halvåret i år ökade deras omsättning med 6 procent jämfört med samma period i fjol. Men några branscher har det tufft och tusentals jobb har försvunnit.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Kultur och fritid

Konsumtionen på hotell och restauranger i juli större än före pandemin

Gästerna återvände till svenska hotell och restauranger i somras – och det med besked. I juli i år lade Sveriges hushåll mer på hotell- och restaurangtjänster än i juli 2019, visar preliminär statistik från SCB.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Hushåll och ekonomi Corona

Ny statistik om branscherna som går bäst och sämst

Flera branscher som drabbades när coronapandemin slog till har det fortsatt tufft. Men andra har hämtat sig – och en del har fått rejäla uppsving i år. Nu publicerar SCB ny statistik om utvecklingen i branscherna som går bäst och sämst.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Flyg Corona

Svenska utsläpp fortsätter att minska

Utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin fortsätter att minska. Under årets första kvartal minskade de med 5 procent jämfört med motsvarande period 2020, visar preliminär statistik från SCB.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Miljö Klimat

Allt fler köper kräftor

I Sverige har vi ätit kräftor sedan medeltiden och vårt sug efter de rödkokta delikatesserna tycks öka för varje år. Mellan åren 2000 och 2019 ökade försäljningen av skaldjur med hela 456 procent.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Försäljning Konsumtion

Chips, läsk och glass i stora lass

Sommaren är glassens högtid, och i Sverige äter vi nu mer glass än någonsin. På nitton år har vårt glassköpande ökat med 193 procent. Även vår konsumtion av läsk och chips har mångdubblats.

Övrigt Etiketter: Ekonomi

Så syns bostadspriser i inflationsberäkningarna

Ända sedan slutet av 1990-talet har bostadspriserna ökat kraftigt. Under pandemin har priserna stigit särskilt på villor och större lägenheter i många delar av landet. Men syns det i inflationen? Vilken roll spelar egentligen bostadspriserna i konsumentprisindex?

Övrigt Etiketter: Ekonomi Inflation Boende och byggande Konsumentprisindex

Importsiffror visar Sveriges vaccinköp

Under våren har Sverige köpt in covid19-vaccin för miljontals kronor, vilket nu också syns i importstatistiken. Den senaste siffran från april visar att Sverige hittills i år har importerat vaccin för 540 miljoner kronor.

Övrigt Etiketter: Ekonomi

Cykel- och husbilsföretag växlar upp i hemestertider

Pandemiläget förbättras stegvis, men även i år väljer många sommarlediga att stanna i Sverige. Det gynnar flera så kallade hemesterbranscher. Cykelaffärer, husbilshandlare och byggvarubutiker har ökat sin försäljning under pandemin, visar statistiken.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Kultur och fritid Transport och kommunikationer

Ett av sex sommarjobb försvann under pandemin

Många jobb försvann under pandemisommaren förra året. 16 procent färre 16–19-åringar sommarjobbade i augusti 2020 jämfört med 2019, visar ny statistik från SCB.

Övrigt Etiketter: Anställda Arbete Arbetsmarknad Ekonomi Corona

Dagligvaruhandeln gick starkt i större tätorter

När många branscher har det kämpigt på grund av pandemin går dagligvaruhandeln starkt. Förra året ökade försäljningen med 3,7 procent jämfört med 2019 – men skillnaderna inom branschen och landet är väldigt stora.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Handel Corona

Coronabidrag gav överskott i Sveriges regioner

Sveriges regioner har varit ekonomiskt pressade under coronapandemin. Men samtliga visade upp positiva resultat för 2020, visar en ny sammanställning från SCB. För flera regioner ökade resultatet med miljardbelopp jämfört med året före.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Finanser Corona

Coronabidrag ger överskott i alla Sveriges regioner 2020

Sveriges regioner har varit svårt pressade under coronaåret 2020. Men när SCB sammanställer regionernas räkenskaper visar alla regioner positiva resultat för 2020, och flera regioner har ökat resultatet med miljardbelopp jämfört med året tidigare.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Regionalt Corona

Allt fler arbetar hemifrån

Allt fler arbetar hemifrån, visar ny statistik från SCB. Drygt 40 procent av personerna i arbete i åldern 15–74 år jobbade hemifrån under årets första kvartal. Men de regionala skillnaderna är stora.

Övrigt Etiketter: Arbete Ekonomi Corona

Svenska utsläpp minskade under coronaåret 2020

Utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin minskade under 2020 med tio procent jämfört med 2019, visar preliminär statistik från SCB. Samtidigt krympte Sveriges BNP med 2,8 procent.

Övrigt Etiketter: BNP Ekonomi Miljö Utsläpp

Över hälften av alla barn födda utomlands lever med låg ekonomisk standard

Knappt 12 procent av befolkningen som är född i Sverige lever under gränsen för låg ekonomisk standard, visar statistik från SCB. Bland utrikesfödda är andelen 31 procent – och för barn är skillnaderna ännu större.

Övrigt Etiketter: Ekonomi In- och utvandring Integration Hushåll och ekonomi Integration och segregation

Vinnare och förlorare när sällanköpshandeln förändrades under pandemin

Omsättningen inom sällanköpshandeln ökade under 2020. Men skillnaderna inom både branschen och landet är stora, visar en ny kartläggning från SCB. Skohandeln backade med drygt 26 procent jämfört med 2019 samtidigt som handeln via internet och postorder ökade med nästan 22 procent.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Elektronisk handel Försäljning Handel Handelsområde Konsumtion Corona

Huspriser stiger i stora delar av landet

Många vill köpa hus just nu och det syns tydligt i fastighetspriserna. Under det första kvartalet i år steg priserna för permanenta småhus i landet med 13 procent jämfört med samma kvartal i fjol, visar den senaste statistiken.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Boende och byggande

Importen av coronarelaterade varor ökade 2020

Handsprit, utrustning för syreterapi och testkit. Under pandemiåret 2020 ökade importen av en mängd varor som används i kampen mot coronaviruset. Nu finns också statistik om hur stor importen av covid19-vaccin till Sverige är.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Corona

Stora skillnader inom branschen när restaurangernas försäljning föll

Restaurangbranschen upplevde ett riktigt tufft 2020. Men skillnaderna är stora inom såväl landet som branschen, visar vår nya kartläggning. Det gick sämre för restauranger i större tätorter än i mellanstora – och allra bäst gick det i kommuner där en stor del av försäljningen sker på sommaren.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Företagsekonomi Försäljning Företagande Corona

Handsprit och robotdammsugare – nya konsumtionsvanor påverkar inflationsmätningarna

Året med covid-19 har skapat nya konsumtionsvanor. Inte helt förvånande har de svenska hushållens inköp av handsprit och munskydd ökat och antalet flygresor minskat. Våra nya vanor återspeglar sig också i den så kallade konsumtionskorg som SCB använder för att beräkna Konsumentprisindex och inflation.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Inflation Konsumentprisindex

Sillen blir allt dyrare jämfört med godis och ägg

Ägg, sill och godis är givna inslag för många i påsk. Men pristrenderna spretar. De senaste tio åren har priset på sill åkt bergochdalbana – och samtidigt stigit absolut mest.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Livsmedel Konsumentprisindex

Bolån till hushållen fortsätter att öka

Trycket på bostadsmarknaden är högt på flera håll i landet. Den senaste statistiken visar att bolånen till hushåll växer i en takt på 5,8 procent jämfört med samma månad i fjol. Samtidigt som bolånen växer sjunker snitträntan till rekordlåga nivåer.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Boende och byggande Privatekonomi

Sverige ökar satsning på forskning och utveckling

Företag och offentlig sektor i Sverige satsar stora summor på forskning och utveckling. De samlade utgifterna nådde 171,1 miljarder kronor 2019, en ökning med 3,9 procent jämfört med året innan, enligt SCB:s rapport Forskning och utveckling i Sverige 2019.

Övrigt Etiketter: Arbetsmarknad Ekonomi Forskning och utveckling

Fler unga satsade på aktieköp under 2020

Intresset för att köpa aktier växte under fjolåret, framför allt bland unga personer. Totalt finns det nu 1,2 miljoner aktieägare inom hushållssektorn i Sverige. Det är en ökning med 80 000 privatpersoner.

Övrigt Etiketter: Aktier Ekonomi Privatekonomi

Aktiviteten i ekonomin ökade i januari

Aktiviteten i den svenska ekonomin ökade med 0,9 procent i januari 2021, säsongrensat och jämfört med föregående månad. Det visar preliminär statistik från SCB:s aktivitetsindikator.

Övrigt Etiketter: Ekonomi

Konsumtionslånen ökar under pandemin

Konsumtionen dämpades under pandemiåret 2020. Samtidigt fortsatte konsumtionslånen att växa. Under de senaste fem åren har konsumtionslånen ökat från cirka 181 till 260 miljarder kronor.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Corona Privatekonomi

Nära oförändrad aktivitet i ekonomin i december

Aktiviteten i den svenska ekonomin ökade med 0,2 procent i december 2020, säsongrensat och jämfört med föregående månad. Det visar preliminär statistik från SCB:s aktivitetsindikator.

Övrigt Etiketter: Ekonomi

Liten nedgång för näringslivets försäljning i december

Försäljningen i näringslivet backade något i december jämfört med november 2020, visar SCB:s försäljningsindikator. Kalenderkorrigerat och jämfört med december 2019 var försäljningen 4 procent lägre.

Övrigt Etiketter: Ekonomi

Storbritannien fortsatt viktig handelspartner efter brexit

Storbritannien, som lämnade EU:s inre marknad vid årsskiftet, är en av Sveriges viktigaste handelspartners. Men landet har flyttat ner från sjätte till åttonde plats bland Sveriges exportmarknader för varor, enligt den senaste utrikeshandelsstatistiken.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Import och export

Fortsatt långsam ekonomisk återhämtning i november

Aktiviteten i den svenska ekonomin fortsatte uppåt i november, visar preliminär statistik från SCB:s aktivitetsindikator. Den säsongrensade ökningen var på 0,4 procent jämfört med föregående månad.

Övrigt Etiketter: Ekonomi

Dyrare skinka men billigare sill är julens melodi

Under senare år har priserna på flera av våra svenska julbordsfavoriter tillfälligt höjts respektive sänkts, lägligt nog just under december månad. Julskinkan har blivit dyrare, medan sill och gravad lax har blivit billigare lagom till jul.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Konsumentprisindex Privatekonomi

Statens finanser under press av stödmiljarder

Statens stöd till företag, hushåll, regioner och kommuner har utökats kraftigt under pandemin. Hittills i år har 117 miljarder kronor betalats ut i olika åtgärder. Det har lett till att de statliga finanserna snabbt vänt från överskott till underskott.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Corona

Julhandeln avgörande för leksakshandlare och guldsmedsbutiker

Julen betyder mycket för detaljhandeln. I några branscher står decemberförsäljningen för en avgörande del av årsomsättningen. Leksakshandlare och guldsmedsbutiker hör till de som påverkas mest av julhandeln.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Handel Konsumtion

Bolånen ökar snabbare i år

Hushållen har prioriterat boendet ännu mer än vanligt under coronapandemin. Det har inneburit att bolånen växt snabbare i år än under fjolåret. Även lättnader av amorteringskravet har bidragit till detta.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Boende och byggande Hushåll och ekonomi Privatekonomi

Allsvenska klubbar förlorar hundratals miljoner på tomma läktare

Spel inför tomma läktare under coronapandemin innebär stora ekonomiska förluster i fotbollsallsvenskan. Flera klubbar har i år tappat över en fjärdedel av sina intäkter, visar ny statistik.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Corona

Sveriges export

Sverige är beroende av handel med andra länder. Under 2021 uppgick Sveriges totala varu- och tjänsteexport till 2 507 miljarder kronor, en ökning med 12 procent jämfört med året innan.

Snabba fakta Etiketter: Ekonomi Import och export

Sveriges BNP

BNP, bruttonationalprodukten, är ett av de viktigaste samhällsekonomiska måtten. BNP beskriver storleken på Sveriges ekonomi genom att mäta värdet av varor och tjänster.

Snabba fakta Etiketter: BNP Ekonomi

Priserna i Sverige (KPI)

Konsumentprisindex (KPI) är ett jämförelsetal som mäter den generella prisnivån i Sverige. Genom att jämföra KPI från olika tidpunkter kan man mäta hur priserna förändras över tid. SCB räknar ut KPI genom att hämta in prisuppgifter på varor och tjänster inom olika kategorier i proportion till hur befolkningen konsumerar dem.

Snabba fakta Etiketter: Ekonomi

Kvinnor föder färre barn efter ekonomiska kriser

Coronapandemin har påverkat den svenska ekonomin och sysselsättningen negativt. Om barnafödandet följer tidigare mönster kan det leda till att det föds färre barn per kvinna de närmast kommande åren.

Övrigt Etiketter: Befolkning Ekonomi Corona

Coronakrisen skiljer sig från tidigare kriser

Ingen vet hur omfattande konsekvenser coronakrisen kommer att få för svensk ekonomi. Men SCB har jämfört utvecklingen under det första kvartalet med två tidigare kriser: 1990-talskrisen och finanskrisen 2008–2009.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Corona

Inflationen i Sverige

Inflation betyder att priserna stiger i allmänhet, så att du kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Det kan finnas olika orsaker till att priserna stiger, som ökad efterfrågan eller högre produktionskostnader. Riksbanken i Sverige har som uppgift att hålla inflationen stabil, runt 2 procent.

Snabba fakta Etiketter: Ekonomi Konsumentprisindex

Sveriges import

Sverige är beroende av handel med andra länder. Vi importerar sådant som vi själva inte producerar. Under 2021 importerade vi varor och tjänster för 2 270 miljarder kronor.

Snabba fakta Etiketter: Ekonomi Import och export

Italien bland de mest skuldsatta EU-länderna

Coronapandemin har fört med sig en ekonomisk kris. För länder med höga skulder är läget extra tufft. Bland EU-länderna med högst skulder finns Italien, Spanien och Frankrike.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Europa

Vem plockar jordgubbarna?

Coronakrisen påverkar säsongsjobben. Förra året betalades drygt en miljard kronor ut i lön till utländsk arbetskraft i skogs-, jordbruks- och fiskenäringen. Bärplockningen, som snart har säsong, riskerar att förlora den här arbetskraften.

Övrigt Etiketter: Arbetsmarknad Ekonomi Corona

Svårare beräkna inflation under coronapandemin

Coronapandemin påverkar samhället på otaliga sätt. Flera tjänster konsumeras inte längre på den svenska marknaden, som charterresor, biobesök och sportevenemang. Det påverkar SCB:s inflationsberäkningar.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Konsumentprisindex

Småföretag extra utsatta under coronakrisen

Corona-krisen riskerar att slå ut många företag. Regeringen har beslutat om ett stödpaket på 150 miljarder kronor riktat mot de minsta företagarna, som står för cirka 18 procent av Sveriges totala sysselsättning.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Corona

Över 200 000 arbetar i hårt coronadrabbad bransch

När allmänheten slutar resa och äta ute sätts hotell- och restaurangbranschen på hårda prov. SCB har tagit fram ekonomisk statistik om branschen som lamslagits av coronakrisen.

Övrigt Etiketter: Arbetsmarknad Ekonomi Corona

Kommuner drabbas hårt av stopp i fordonsindustrin

De stora fordonstillverkarna Volvo och Scania har nu stoppat sin produktion i landet som en följd av coronaviruset. Det här påverkar tiotusentals anställda, och Olofström i Blekinge är den kommun i landet som drabbas hårdast. Där jobbar mer än varannan inom näringslivet i fordonsindustrin, visar siffror från SCB.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Corona

Lugnare tempo på bolånemarknaden

Efter många år med kraftigt stigande bostadspriser och ökad skuldsättning för hushållen har läget på bolånemarknaden dämpats. Sedan prisfallet hösten 2017 har bostadspriserna varit närmast oförändrade och hushållens bolån har ökat i långsammare takt.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Boende och byggande Privatekonomi

Sveriges varuexport stiger för fjärde året i rad

Företag i Sverige exporterade varor för 1 304,8 miljarder kronor under år 2017. Det är en ökning med 9 procent jämfört med året innan.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Handel Internationellt

Minskad oro för ekonomin bland hushållen

Drygt var sjätte person i Sveriges befolkning är orolig för det egna hushållets ekonomi. Andelen är högre bland ensamstående, utrikes födda, arbetslösa och personer som inte har fast anställning.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Hushåll Hushåll och ekonomi

Många får nytt jobb efter nedläggning

De flesta som drabbas av en arbetsplatsnedläggning eller personalneddragning får ett nytt arbete. En genomgång av alla nedläggningar av större arbetsplatser i Sverige mellan åren 1990–2015 visar att mellan 69–95 procent av de drabbade fått nya jobb fyra år efter neddragningarna började.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetslöshet Arbetsmarknad Ekonomi Företag

Skulderna ökar trots amorteringskrav och lånetak

De svenska hushållens skuldsättning har fördubblats på tio år trots bolånetak och amorteringskrav. I januari 2018 uppgick de totala lånen till 3 800 miljarder kronor. 82 procent av hushållens lån är bolån.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Lån Hushåll och ekonomi

Högst tillväxt i Uppsala län under 2016

Bruttoregionprodukten (BRP) ökade i nästan alla län under 2016. Högst tillväxt hade Uppsala, följt av Örebro och Halland. I Stockholm, Västra Götaland och Skåne avtog tillväxten, men storstadslänen stod ändå för tre femtedelar av Sveriges BNP.

Korta analyser och artiklar Etiketter: BNP Ekonomi Sveriges ekonomi Regionalt

Intervju: Varför jobbar SCB med statistik om ekonomisk utsatthet?

Johan Lindberg är statistiker och arbetar med att ta fram SCB:s statistik om inkomster och skatter för individer och hushåll. Genom att bearbeta dessa data tar man fram olika välfärdsmått som används för att följa hur risk för fattigdom och ekonomisk utsatthet utvecklas i Sverige.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Inkomst Internationellt

Ny produktionsindikator ger bättre underlag till BNP

SCB:s nya produktionsindikator, produktionsvärdeindex (PVI), ger en bild över förädlingsvärdets utveckling. PVI, som från och med november 2017 ersätter den tidigare indikatorn PIN, inkluderar både industribranschernas tjänsteproduktion och handelsverksamhet och ger ett bättre underlag till BNP-beräkningarna. Den nya indikatorn täcker närmare 90 procent av näringslivets förädlingsvärde.

Korta analyser och artiklar Etiketter: BNP Ekonomi

Betalningsbalansen ger en bild av svensk ekonomi

Betalningsbalansen beskriver Sveriges position på den globala marknaden. Den redovisar Sveriges alla transaktioner med omvärlden, och mäter bland annat förändringar av finansiella tillgångar och skulder gentemot omvärlden. Därför är betalningsbalansen ett användbart verktyg för politiker, beslutsfattare och forskare.

Korta analyser och artiklar Etiketter: BNP Ekonomi Import och export

Varuexport – en motor i svensk ekonomi

Utrikeshandel utgör en väsentlig andel av Sveriges BNP och framförallt tjänstehandeln har ökat sin andel över tid. Tjänsteexporten har ökat brant medan varuhandeln har ökat långsammare. Fortfarande är dock exporten av varor större än exporten av tjänster.

Korta analyser och artiklar Etiketter: BNP Ekonomi Handel

Svenska företag satsar 1,5 procent av omsättningen på FoU

Svenska företag satsade 96 miljarder på forskning och utveckling (FoU) under 2015. I relation till företagens nettoomsättning och personal motsvarar det 1,5 procent av omsättningen och 2,8 procent av företagens personella resurser.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Näringsliv

E-handel allt viktigare för svenska företag

Allt fler företag säljer varor och tjänster över nätet. Sverige är ett av de länder i Europa där e-handel är mest utbrett. Mest vanligt är det inom transportbranschen. Varor och tjänster som inte är anpassade för e-handel är fortfarande ett problem.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Handel Företagande Transport och kommunikationer

Nytt månadsindex för näringslivets produktionsvärde

Produktionsvärdesindex (PVI) är ett nytt index som beskriver utvecklingen av näringslivets produktion av varor och tjänster på månadsbasis. PVI är under utveckling och kommer att publiceras i fasta och löpande priser, och på sikt även i kalenderkorrigerade och säsongrensade tal.

Korta analyser och artiklar Etiketter: BNP Ekonomi Handel Näringsliv

Bolånen i Sverige fortsätter växa

Hushållens bolåneskulder fortsätter att växa men det senaste året har ökningstakten mattats något. Det hänger ihop med att bostadspriserna steg i lugnare takt under fjolåret samtidigt som amorteringarna ökade. De senaste månaderna har dock priserna ökat något snabbare igen.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Finanser Boende och byggande Hushåll och ekonomi

Unik tillväxt när Sverige gick från jordbruk till tjänster

Från jordbruk via industrier till tjänster. Sveriges ekonomiska historia har präglats av dessa tre perioder. Den senaste övergången symboliseras av att Ericsson AB nu klassificeras om från industriföretag till tjänsteföretag i SCB:s ekonomiska statistik.

Korta analyser och artiklar Etiketter: BNP Ekonomi Näringsliv

Företagens vinster ökar på lönernas bekostnad

Under perioden 1950–1980 ökade lönerna i Sverige på bekostnad av företagens vinster. Men under perioden 1980–2014 vände utvecklingen till ägarnas fördel. Förloppet har sett liknande ut i resten av världen.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Lön Näringsliv Internationellt

Fordonsindustrin har stor betydelse för Sveriges ekonomi

Den svenska fordonsindustrin sysselsätter totalt nästan 120 000 personer. Branschen bidrog 2015 med cirka 13 procent av tillverkningsindustrins totala del av BNP. Fordonsindustrin har även stor påverkan på näringslivet i stort. Ökar jobben inom fordonsindustrin får det positiva effekter på sysselsättningen i det övriga näringslivet.

Korta analyser och artiklar Etiketter: BNP Ekonomi Näringsliv Sveriges ekonomi

Stark regional tillväxt 2015

Den regionala tillväxten var stark 2015 och bruttoregionprodukten (BRP) ökade i nästan samtliga län. Högst tillväxt redovisade Västra Götalands län, följt av Kronoberg, Västmanland, Stockholm och Värmlands län som alla uppvisade en snabbare ökningstakt än BNP. Utvecklingen i Norrbottens län var svag och BRP minskade för femte året i följd. Det visar preliminär statistik från regionalräkenskaperna.

Korta analyser och artiklar Etiketter: BNP Ekonomi Regionalt

Utsläppen från transporter en växande utmaning

De transportrelaterade utsläppen av växthusgaser ökar. Det är framför allt utsläpp från sjöfarten som ligger bakom ökningen. Medan andra sektorer, till exempel tillverkningsindustrin och el- gas- och värmeverk, successivt minskat sina utsläpp, är nivåerna från transportrelaterade utsläpp oförändrade sedan millennieskiftet. Det visar SCB:s Miljöräkenskaper som följer utvecklingen för utsläpp av växthusgaser inom olika branscher.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Klimat Miljö och hållbar utveckling Transport och kommunikationer

Svenskarna äter ute mer

Varje månad köper vi mat för strax över 3 000 kronor per person. De senaste åren har vi lagt allt mer pengar på att äta ute. Men restaurang­branschen påverkas mer av konjunktur­förändringar än livsmedels­branschen.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Handel Hushåll och ekonomi

Ingen avmattning på bolånemarknaden

Hushållens bostadslån ökar i allt snabbare takt. Men det låga ränteläget medför att hushållens ränteutgifter i förhållande till inkomsten är lägre än någonsin. Den höga skuldsättningen medför dock risker för Sveriges ekonomi vilket flera internationella organisationer varnat för.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Ekonomi Finanser Boende och byggande Hushåll och ekonomi