Till innehåll på sidan

Kvalitetsarbete

SCB har en lång tradition av att arbeta med kvalitetsfrågor. På den här sidan finns information om SCB:s kvalitetsramverk som inbegriper också internationella och nationella ramverk.

Kvalitetspolicyn är utgångspunkten för SCB:s arbetet med att ständigt förbättra statistikens och processernas kvalitet. Policyn inkluderar SCB:s kvalitetsförklaring som sammanfattar vad användare kan förvänta sig av SCB.

SCB:s kvalitetspolicy (pdf)

Revideringspolicyn syftar till att tydliggöra för statistikanvändarna hur SCB arbetar med och informerar om revideringar. Såväl planerade som oplanerade revideringar analyseras fortlöpande i förbättringssyfte.

Revideringspolicy (pdf)

Regelverk om statistikens kvalitet

Den europeiska statistikförordningen (EG nr 223/2009) ligger till grund för det svenska regelverket för officiell statistik inklusive lagen (SFS 2001:99) och förordningen (SFS 2001:100) om den officiella statistiken. SCB har också beslutat om föreskrifter som berör statistikens kvalitet:

Föreskrifter och allmänna råd (scb.se)

Riktlinjer och handböcker finns som stöd för de statistikansvariga myndigheterna i sin tillämpning av SCB:s föreskrifter avseende utveckling, framställning, spridning och utvärdering av den officiella statistiken:

Riktlinjer och handböcker för officiell statistik

Internationella riktlinjer

SCB följer riktlinjer för europeisk statistik och FN:s grundläggande principer för officiell statistik. Riktlinjer för europeisk statistik utgör hörnstenen i det gemensamma kvalitetsramverket för det europeiska statistiksystemet (ESS). Riktlinjerna omfattar principer om den institutionella miljön, de statistiska processerna och de statistiska produkterna.

Riktlinjer för europeisk statistik (pdf)

UN fundamental principles for official statistics (un.org)

Statistikens kvalitet

Statistikens kvalitet sätts alltid i relation till statistikens ändamål, där statistikanvändarnas informationsbehov är utgångspunkten.

Statistikens kvalitet redovisas för samtliga huvudkomponenter som ingår i det föreskriftsreglerade kvalitetsbegreppet för officiell statistik (SCB-FS 2016:17), dvs. Relevans, Tillförlitlighet, Aktualitet och punktlighet, Tillgänglighet och tydlighet samt Jämförbarhet och samanvändbarhet. Kvalitetskomponenterna finns också beskrivna i den så kallade kvalitetshandboken.

Kvalitet för den officiella statistiken – en handbok (pdf)

För all statistik som SCB ansvarar för – såväl officiell statistik som annan statlig statistik – beskrivs kvaliteten i en kvalitetsdeklaration som också är föreskriftsreglerad (SCB-FS 2023:06).

Den officiella statistikens kvalitet utvärderas också årligen av de statistikansvariga myndigheterna enligt SCB:s föreskrifter (SCB-FS 2022:23)

Utvärdering av den officiella statistikens kvalitet – en handbok (pdf)

En analys av utvärderingsresultaten finns i "Årsrapport om den officiella statistiken". Den senaste versionen av rapporten finns på den här webbsidan: Samordning av Sveriges officiella statistik

Utöver Utvärderingen av den officiella statistikens kvalitet gör SCB en djupare utvärdering av tillförlitlighet för ett urval av viktiga statistikprodukter och register. Utvärderingen kallas ASPIRE som har tagits fram i samarbete med utländska experter som också lämnar rekommendationer om förbättringar. Här finns en länk till den senaste rapporten:

An Eleventh Application of ASPIRE for Statistics Sweden (pdf)

Under 2023 har SCB tillsammans med expertteamet sett över ASPIRE med en målsättning att vidareutveckla ansatsen genom att bl.a. bibehålla styrkorna och åtgärda svagheter samt stärka kopplingen mellan ASPIRE och Utvärderingen av den officiella statistiken kvalitet. Här finns slutrapporten, som finns såväl på engelska som på svenska, med rekommendationer till SCB. 

The ASPIRE Review 2023 (pdf)

ASPIRE-översynen 2023 (pdf)

ASPIRE-manualen ger en generell beskrivning av utvärderingsarbetet fram till 2022.

A System for Product Improvement, Review and Evaluation, ASPIRE - a manual (pdf)

Kvalitet i statistikproduktionen

Förtroendet för SCB som statistikproducent och för SCB:s statistik är av central betydelse. Statistiken är opartisk, relevant och baserad på vetenskapliga grunder. Såväl statistikens som registrens kvalitet är anpassade efter sina ändamål.

SCB arbetar processorienterat med statistik- och registerproduktionen och använder till stor del standardiserade arbetssätt, metoder och verktyg. Dessa beskrivs i ett statistikproduktionsstöd SPS (scb.se).