Till innehåll på sidan

Mikrodata för Undersökningarna av barns levnadsförhållanden (Barn-ULF)

Statistiken i undersökningarna av barns levnadsförhållanden visar hur barn i åldern 12–18 år har det. Vi frågar barnen om bland annat vad de gör på fritiden, hur det är i skolan och hur de mår.

Under åren 2001–2019 samlades uppgifter in via Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF). I de fall intervjupersonen i ULF eller dennes partner hade barn i åldern 12–18 år och som bodde i hushållet minst halva tiden, så intervjuades även barnen med ett särskilt formulär. Före 2015 var det barn i åldern 10–18 år som intervjuades. Under åren minskade svarsfrekvensen och de sista åren var det ungefär 550 barn som intervjuades per år. Vid redovisning slås därmed två år ihop för att få in fler barn bakom skattningarna, vilket ger en säkrare kvalitet.

Från och med 2023 genomförs Barn-ULF som en fristående undersökning med eget urval och därmed ingen koppling till ULF längre. Att det nu är en fristående undersökning medför att större urval kan göras, vilket i sin tur ger fler svarande barn. I samband med detta byts även insamlingsmetod, där barnen lämnar sina uppgifter via webbenkät i stället för de tidigare telefonintervjuerna. Dessa förändringar fr.o.m. 2023 innebär tidsseriebrott för vissa indikatorer och rekommendationen är att undvika jämförelser med tidigare år.

För mer information om förändringar som skett över tid, se: www.scb.se/barnulf. På denna sida finns även tillgång till Statistikdatabasen, där egna tabelluttag kan göras.

De områden som ingår i Barn-ULF är:
•    Ekonomi och materiella resurser
•    Fritid och kulturella besök
•    Hushållssysslor
•    Hälsa
•    Relationer 
•    Skolan
•    Trygghet

Vissa bakgrundsuppgifter om barnens föräldrar hämtas in från andra register, vilket möjliggör skapande av fler redovisningsgrupper. 
Undersökningen kommer från och med 2023 ske vart tredje år.

Specialbearbetningar och mikrodata

SCB utför på uppdragsbasis specialbearbetningar av statistik från undersökningen.

Efter särskild prövning kan forskare och utredare få tillgång till avidentifierade mikrodata för egna bearbetningar. 

Mer information om att beställa mikrodata

Kontakt

Helena Rudander

Telefon
010-479 41 24
E-post
helena.rudander@scb.se